Gå till innehåll

Sv år 9

Planering för svenska ht-2011  åk.9

"Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. " Lgr 11.

Noveller. Vi läser ur Noveller för världens barn och fördjupar oss i innehåll och form. Genomgång av novellens uppbyggnad och hur man bearbetar och ger respons på en text.

Arbetet avslutas med en skrivuppgift där ni skriver om en novell till nyhetsartikel. Exempel på författare är Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg, Jens Lapidus m.fl.

Film. Dramaturgi och filmens uppbyggnad.

Lässtandarder. Vi gör olika diagnosiska lästest så att ni vet vilken läsnivå ni ligger på.

Populärmusik från Vittula. Vi läser Mikael Niemis roman Populärmusik från Vittula som bl.a. handlar om dubbel identitet och vad som är typiskt svenskt och finskt.

Tidningstexter. Läsa och diskutera olika texter som t.ex. krönikor, insändare, debattartiklar och artiklar. Vad är utmärkande för de olika texterna? Här förbereder vi oss även inför de nationella ämnesproven i svenska.

Planering för svenska vt-2012  åk.9

"Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. " Lgr 11

Förberedelser av nationella prov. Vi förbereder oss genom att göra olika läs- och skrivuppgifter.

Nationella prov. Här får du visa dina färdigheter i att läsa, skriva och tala.

Läsförståelse 7/2, uppsats 9/2 och den muntliga delen gör vi fortlöpande under vårterminen.

 

S     P     O     R     T     L     O     V

Dagstidningar. Vi läser olika typer av tidningar och jämför texter. Vi besöker DN och Expressen för att ta reda på hur man gör en tidning.

Film. Analys och diskussion av innehåll och form.

P     Å     S     K     L     O     V

 

Tusen gånger starkare. Vi läser boken Tusen gånger starkare, följer upp det med att skriva läslogg och har litteratursamtal där vi fördjupar oss i handlingen och språket. Vi avslutar med att se filmatiseringen av boken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.