Sv år 8

Åk 8 HT-11

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. ” Lgr 11.

Konsten att påverka, Svenska direkt 8

Här får du träna dig på att uttrycka dig i tal och skrift. Genomgång av vad retorik är. Avsnittet avslutas med att man skriver en debattartikel.

Vad är ett samtal? Svenska direkt 8

Nu är det dags att framföra dina åsikter från din debattartikel muntligt. Vi går igenom hur man samtalar och är en god lyssnare. På en lektion kommer vi göra Heta stolen-övning där man får ta ställning till olika påståenden. Avslutas med muntlig presentation.

Gemensam läsning

Alla i klassen läser Stor i käften av J. Carol Oates. Boken följs upp med litteraturdiskussioner, skrivläxa där ni kommenterar stycken ur boken och till sist en läsförståelse där ni får redogöra för innehållet.

P                                         R                                         A                                            O

Film. Vi ser film och diskuterar innehållet.

Litteraturhistoria

Genomgång av betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare. Avslutas med prov.

Skriftligt berättande – novellen

Här går vi igenom novellens uppbyggnad, hur man bearbetar och ger respons på en text. Avslutas med att ni skriver en egen novell.

Åk 8 VT-12

”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. ” Lgr 11

Läsa boken Förföljaren från Cirkulationsbiblioteket. Vi arbetar med boken på olika sätt bl.a. läslogg och litteratursamtal.

Att berätta med film, Svenska direkt 8. Vi tar reda på hur det går till när man gör film.

Språkhistoria, Svenska direkt 8

Värsta språket
Vi ser ett avsnitt/vecka av Fredrik Lindströms språkhistorieprogram Värsta språket, arbetar med innehållet, reflekterar och diskuterar. Avslutas med ett test.

S     P     O     R     T     L     O     V

Gör en film av stillbilder i samarbete med bildämnet.

Gemensam läsning. Bok från Cirkulationsbiblioteket  Satans tjuv av Mikael Engström. Följs upp med diskussion och frågor på innehållet.

P     Å    S     K     L     O     V

Dagstidningar. Vi tar reda på hur man arbetar på en dagstidning. Fördjupning i hur man skriver en artikel. Vi besöker DN och Expressen där vi prövar på att redigera en tidning. Arbetet avslutas med att ni själva skriver en korrekt disponerad artikel, skriver om en nyhetsartikel till novell och presenterar en nyhetsartikel muntligt.

Grammatik
Genomgång av ordklasserna och satsdelar. Avslutas med test.