Sv år 7

Planering för svenska Åk 7,   Vt 2012

Här presenteras några av vårens arbetsområden. Det är viktigt att ni elever kommer med synpunkter på eventuella förbättringar på planeringen.

Att arbeta med film

Vi ser filmen Jag saknar dig och diskuterar innehållet.

Sveriges officiella minoritetsspråk – finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.

Vi bekantar oss med Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

Gemensam läsning

Vi läser Astrid Lindgrens klassiker Mio min Mio och diskuterar innehållet och jobbar med innehållsfrågor.

Stockholmsprovet

Vi gör diagnostiska lästest för att se vad vi behöver öva mer eller mindre på.

SPORTLOV

De odödliga ungdomsböckerna

Vi går igenom vilka böcker som räknas till klassiker och tar reda på varför de är klassiker. Svenska plus s.124-145.

–   Läsa valfri klassiker parallellt med arbetet i grundboken.

–   1 lästimme/vecka

–   Avslutas med test

Läsa ungdomsklassiker

Vi läser Maj Bylocks förenklade versioner av klassikerna vi hade prov på.

PÅSKLOV

Genomgång av ordklasserna

–   Avslutas med test

Att arbeta med film (Svenska direkt)

Vi ser filmen ____________________ och diskuterar innehållet.

Berätta och beskriv

Vi repeterar och fördjupar oss i hur man beskriver miljöer och personer i texter. Arbetet introduceras med en läxa där alla tar med sig en valfri bild hemifrån. Bilden skall sedan beskrivas utan att någon har sett den. Avslutas med en uppsats.

Läsning av valfri skönlitterär bo

Utöver det här kommer vi att arbeta med aktuella händelser som dyker upp eller ämnen som ni tycker är intressanta. Kom gärna med förslag!