Sv år 6

Planering för svenska Åk 6, Vt 2012

Här presenteras vårens arbetsområden. Det är viktigt att ni elever har synpunkter på eventuella förbättringar på planeringen.

Nationella prov

Läsa gemensam bok från Cirkulationsbiblioteket

Alla i klassen läser samma bok. Vi diskuterar innehållet och svarar på innehållsfrågor.

SPORTLOV

Veckans ord

Vi går igenom och lär oss nya ord. Förhör på orden sista lektionen i veckan.

Ord, ord, ord

Vi läser om ordens uppbyggnad och ursprung i Språnget (s.150-159). Även arbete i boken Veckans ord 6.

Läsa böcker

Gå igenom några ungdomsförfattare och deras böcker i Språnget s.86-105. Läsning av valfri bok. Vi arbetar sedan med boken på följande sätt:

–   egen illustration till innehållet

–   personporträtt på någon i boken

–   skriver referat och återger handlingen

Ordstorm

Vi tittar på serien Ordstorm där man får följa ungdomar som skriver i olika situationer. Ett avsnitt/vecka.

PÅSKLOV

Ordens makt

Språnget. Vi skriver brev, arbetar med reklam, svärord och slang.

Grammatik

Vi går igenom sju ordklasser och avslutar med ett test.

Sveriges officiella minoritetsspråk – finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.

Vi bekantar oss med Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

Tidningar

Arbete med dagstidningar där vi lär oss läsa och förstå hela artiklar, skriva innehållsfrågor, kunna plocka ut svåra ord och förklara dem och ta ut stödord. Återberätta artiklar muntligt inför klassen med hjälp av stödord.

Utöver det här kommer vi att arbeta med aktuella händelser som dyker upp eller ämnen som ni tycker är intressanta. Kom gärna med förslag!

Vi kommer även att se minst två filmer under våren.